[För er som inte fått MSDN Flash, min krönika därifrån. Anmäl er till framtida MSDN Flash här.]

När Michelangelo år 1508 fick i uppdrag av påve Julius II att måla det Sixtinska kapellets tak, hade han knappt hållit i en målarpensel sedan sin utbildning. Han var skickligare på att göra statyer och hade egentligen hoppats att få göra Julius gravmonument.

Han var tveksam till att ta sig an uppdraget. Dels var takmåleri inte speciellt ärofyllt (det är väggarna man lägger märke till) och dels var freskotekniken svårare än att måla med vanlig olja. Och hur skulle han nå upp till taket? Det var nog med bävan som Michelangelo tog emot 500 dukater för att sätta igång projektet att måla Sixtinska kapellets tak.

Ibland har jag känt en liknande bävan när jag har varit med och startat ett nytt projekt för att ta fram ett system, program eller en produkt. Snabba tekniska landvinningar gör att vi ofta måste lära oss ny teknik under projektens gång, på samma sätt som Michelangelo var tvungen att lära sig freskotekniken.

Precis som Michelangelo så vet vi utvecklare inte alltid vad det egentligen är vi skall göra. “Måla ett tak, hur svårt kan det egentligen vara? Jag kan säkert göra det själv, men…” säger kunden. Och vidare: “Förresten varför skall det ta så lång tid och kosta så mycket?” En stor del av vårt verkliga jobb är inte att skriva system utan att förstå vad det är vi skall skriva.

En sak som Michelangelo gjorde för att ro i land sitt projekt och som vi kan lära oss av, är att han letade upp duktigt folk som kunde hjälpa till. Dels med att lära honom själva tekniken, dels med att bygga ställningar för att nå upp till taket, och även för att hjälpa till med själva målningen. Det var ett team som gjorde målningen.

Jag skulle säga att teamet är den viktigaste enskilda faktorn för ett lyckat IT-projekt. Ett team av människor som lär sig av varandra, som tar ansvar för inte bara sina delar utan för helheten.

Det är just av den anledningen som jag tycker att det är spännande att vi nu har två produkter som möjliggör detta: Visual Studio Team System och Team Foundation Server.

Dag König
Developer Technology Specialist – Visual Studio Team System
Microsoft AB
dagk@microsoft.com