Detta är en "återutsändning" ifrån Blogg112 på Dev112.

Jag skall villigt erkänna att jag bara för några månader sedan var i princip, ovetande om Skype, detta bland på grund av mina tidigare dåliga erfarenheter av VOIP.

Men en artikel i PC Magazine gjorde att jag verkligen fick upp ögonen för programmet. Det var en artikel, som John C. Dvorak hade skrivit, om ett besök han nyligen hade gjort i Sverige. I den artikeln prisade han flera saker om vårt land. (Sådant smicker är inte lätt att ignorera.) Bland annat skrev han följande:

The hottest thing from Sweden, which has become something of a worldwide phenomenon, is the VoIP system Skype. Skype has had over 100 million downloads. Everyone in Sweden uses it, and often during demos I would see a Skype message appear on the screen. Skype is the latest and most modern implementation of computer-to-computer VoIP telephony and has just recently added a POTS gateway channel, so you can use the system to call real phone numbers around the world for about a cent a minute. You simply open a SkypeOut account and prepay for a number of minutes like a long-distance calling card, and you can start making calls. Se hela artikeln, vilket jag har bloggat om tidigare, via följande länk.

Efter detta var jag helt tvungen att ge Skype en chans. Och jag har inte ångrat det alls.
Jag använder mig av själva gratistjänsten, vilket ger dig möjlighet att direkt kontakta alla andra som har skype, antingen med röstkommunikation eller via en chattapplikation, liknande MSN.

Men utöver detta har jag både SkypeIn och SkypeOut.

SkypeIn ger mig ytterligare två viktiga funktioner. 1) Ett telefonnummer som vem som helst kan ringa och på det sättet prata med mig via Skype. 2) En röstbrevlåda när jag inte kan ta emot ett samtal, inkommna antingen ifrån telefonnumret eller direkt via datorn. Röstbrevlådan har också en finess som jag aldrig har hört att någon annan telefonsvarare har haft. Om en person som jag söker, inte är anträffbar, så kan jag lämna ett röstmeddelande till den personen, även om inte personen har någon sådan!

SkypeOut är precis tvärtom i förhållande till SkypeIn. Med den tjänsten har jag möjlighet att ringa till vanliga telefoner över hela världen och det kostar endast lokaltaxa. Alltså inga dyra minutavgifter för långdistanssamtal behöver tas ut.

Vad använder jag Skype till?
Naturligtvis, först och främst, för att kommunicera med folk. Jag har bland annat en vän i Japan som jag håller kontakten med på detta sätt. Det andra jag använder det till är att kunna göra intervjuer, eftersom det är så lätt att spela in samtal när det sker i datorn. (Denna funktionalitet är inte inbyggd i Skype. Jag har köpt ett program som heter HotRecorder för detta syfte.)

Jag rekommenderar verkligen Skype. Prova den du också.
Hör gärna av dig. Mitt skypenamn är dagkon och mitt skypetelefonnummer är 08-559 221 26.