Här kommer en liten kortrecension av min nya telefon. Jag kommer att ge både ris och ros i form av punkter. Dessa punkter skall inte ses som att vara angivna i någon speciell rangordning.

Men först vill jag säga att jag hade fel om en sak. Och det var att hörluraruttaget nu hade blivit av standardmått. Så är inte fallet. Det är fortfarande mindre och kräver därför speciella hörlurar som klara av de. (PS. Vet ni någon adapter så att man kan stoppa in vanliga hörlurar i dessa mindre uttag?)

ROS

 • Windows Mobile 5 Svensk
  Först tänkte jag att det skulle bara vara ett hinder att ha allting på svenska istället för engelska, som jag är så van vid. Men när jag även såg att listorna med ordförslag, som kommer upp när man skriver, är på svenska så insåg jag att det är bra att ha operativsystemet på svenska. Annars så märker man inte av att det är ett nytt operativsystem så mycket. Vad jag förstår är det dock mycket som har hänt under “huven” som jag så småningom kommer att uppskatta.
 • Compact Framework 2 och SQL Mobile 2005
  Jag är utvecklare och älskar att skriva små program som jag har behov av. Nu har jag fått två nya kraftiga hjälpmedel att göra det, Compact Framework 2 och SQL Mobile 2005. Detta är egentligen det enda skälet till att jag köpte den här telefonen.
 • Tangentbordet, inklusive svenska tecken
  Jag har efter en vecka märkt att jag använder det fysiska respektiva virtuella tangentbordet ungefär lika mycket. Det virtuella när man skall skriva något kort och det fysiska vid lite längre texter, ifrån SMS och uppåt. Jag har dock inte funnit att det finns någon teckenigenkänning i telefonen. Det gör att man inte kan skriva tecken direkt på skärmen och få dem omvandlade till text.
  Man anger svenska tecken genom att först trycka på en tangent och sedan på en annan som är det svenska tecknet. De svenska tecknen syns på tangentbordet. De är alltså tryckta på tangenterna, så man behöver inte komma ihåg vilka tangenter som genererar vilka tecken.
 • WiFi
  Äntligen har man fått möjlighet att koppla in sig på trådlösa nätverk och göra saker, allting ifrån att strömma ljud och bild till att läsa mail utan att behöva använda GPRS. (Men en liten varning här, jag tror att WiFi drar rätt mycket ström. Men det är lätt att stänga av.)

RIS

 • Rädsla att repa skärmen
  Med den här telefonen har jag blivit rädd att repa skärmen. Det medföljer en väska som jag tycker är lite för klumpig. Men jag använder den dock ibland. En kamrat sade till mig att jag skulle köpa skyddsfilm och sätta på. Vi får se om jag tar mig tid till det? Troligtvis kommer det mycket snart att komma andra lösningar som man kan köpa.
 • Hörluraruttaget
  Som jag sade tidigare, så är det fortfarande inte standarduttag. Det är speciellt synd som Windows Media player 10 finns med.
 • Kunde vara bättre Outlookprogram
  Jag har använd Windowsmobiler under en lång tid, tyvärr har jag nästan alltid köpt ett tredjepartsprogram för att få den funktionalitet som jag vill ha bland mina outlookprogram. Det måste jag nog även göra den här gången. De har inte förändrats speciellt mycket i den här versionen av operativsystemet. Det tycker jag är lite konstigt?
 • Mediaspelaren frågar om den skall söka efter filer på SD-kortet
  Det måste vara en bugg, men när jag sätter in ett SD-kort i telefonen så frågar mediaspelaren, om den är igång, om den skall genomsöka kortete efter filer. Det är väl bra, men problemet är att den gör det gång på gång, med jämna mellanrum. Det är irriterande. Jag är tvungen att gå in och stänga av mediaspelaren under Inställningar, Minne, för att detta beteende skall upphöra.
 • Batteritiden
  Detta är egentligen ingen riktig kritik. Vad skall man egentligen förvänta sig av en sådan här avancerad telefon? Den drar ström. Jag var tvungen att ladda den en gång i helgen och då använde jag den kanske lite mer än normalt, eftersom den är ny och jag inte kunde hålla fingrarna borta.

Avslutningsvis

Jag ångrar inte alls att jag har köpt den här telefonen. Jag kommer troligtvis att ha mycket skoj med den.