Yahoo har precis publiserat en undersökning om utbredningen av RSS. I den undersökningen har de också uppmärksammat podcasting. Följande siffror fick de fram.

PodcastAware

Jag tycker att båda siffrorna är intressanta att kommentera. Den första, att 28% har hört talas om podcasting, tycker jag är en hög siffra. Den förvånar mig faktiskt lite. Men den kan säkert bero på att vissa medier har uppmärksammat fenomenet. (Vissa medier har till och med börjat använda podcasting själva. I Sverige är det tydligaste exemplet Sveriges Radio.)

Tyvärr tycker jag att den andra siffran, 2% som lyssnar på podcasts, är lite låg. Men jag tror att den avspeglar verkligheten rätt bra. Min erfarenhet är att det inte är speciellt många som lyssnar. Den vanligaste ursäkten, om man vet vad podcasting är för något, är att man inte har tid. Detta kan bero på att man inte har någon MP3–spelare och något enkelt sätt att prenumerera på podcasts.

Frågan om siffrorna avspeglar svenska förhållanden också? Jag tror tyvärr att siffrorna är lägre i båda fallen, även om SR har gjort bra reklam.

Ett stort problem tycker jag också att det finns så pass få svenska podcasts att lyssna på. I Sverige har vi en lång bit kvar till en kritisk massa av podcastare.