Det är mycket svårt för oss som podcastar att hitta bra musik som vi lagligt får spela. Det finns idag inte några licenser som gör det möjligt för oss att lägga in musik i våra program.

Men då kanske du tänker att det finns en hel massa radiostationer på nätet som strömmar musik dygnet runt. Och visst är det så, men det är en väldigt stor skillnad emot att strömma musik och att ha musik i en podcast, vilket egentligen är en fil som först laddas ned till en dator eller mp3–spelare innan man lyssnar på den. Stim och andra tänker på följande sätt. Att strömma musik det är ungefär som att lyssna på radio. Det är rätt krångligt att spela in låtarna och sedan använda dem för “olagliga” syften. Medan podcastfiler är det lätt att göra detta.

Allt detta har gjort att musikindustrin (och till viss mån radiobolagen) inte har utnyttjat den distributionsform som podcastning är. Som vanligt har istället musikindustrin nästan förklarat krig emot de som podcastar. Det gäller särskilt i Usa.

Av det skälet har det blivit vanligare och vanligare att artister går förbi musikförlagen och istället lanserar sig själva. Men Internet och egna hemmastudios har detta blivit mycket enkelt att göra. Men artisterna har dock ändå haft ett problem och det är att bli synliggjorda, att få reklam för sin musik. Men genom podcasting har de fått ett medium att göra detta. Det håller till och med på att skapas ett nätverk där artister och podcastare möts för att hjälpa varandra. Detta nätverk finns på adressen: http://music.podshow.com.

Det finns mycket bra musik som inte går via de stora förlagen. Deras affärsmodell håller inte längre. Snart kanske de är ett minne blott, om de inte kan ändra sig. I Sverige har de inte varit speciellt snabba på att göra det.