Som jag tidigare har nämnt på min blogg, börjar AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) att bli hett nu. Fler och fler avancerade webbapplikationer dyker upp, med funktionalitet som vi tidigare inte riktigt trodde vara möjligt att göra, om man inte använda Flash eller något annat. Jag har tidigare berättat att Outlook webaccess är en förebild för mig, vilket är en av de bästa exemplen på sådan här teknik.

Grunden i AJAX är att man inte behöver göra server-roundtrips för varje grej som man vill göra på en sida. Sådant hanteras i bakgrunden istället och användargränssnittet uppdateras med hjälp av DHTML och Javascript.

Det svåra har varit att bygga sådana här lösningar. Det kräver rätt mycket kunskap för att få igång det, speciellt om man skall bygga det för flera olika browsrar. Men nu börjar det dyka upp generella komponenter som inkapslar den funktionaliteten och gör det möjligt för oss att bara göra de coola grejorna.

Atlas, är Microsofts version av AJAX. Det är ett riktigt spännande grej som de håller på att bygga. Det kommer primärt att fungera ovanpå ASP.NET 2. Det kommer att fungera på flera olika browsertyper, även sådana som Microsoft inte har skrivit. Det kommer till och med att fungera på andra webservrar än IIS. (Men det måste väl innebära att det också fungerar utan ASP.NET?)

Det kommer att bli riktigt mumsigt att ha. Första offentliga versionen kommer att visas på PDC-konferensen i september.

Detta är verkligen en teknik som jag kommer att hålla ögonen på. Snart, mycket snart, kan jag bygga avancerade klienter för professionella kunder.

Läs mer här.