Tabula Rasa, att människan föds utan förutbestämda egenskaper, är en humanfilosofisk teori som är mycket gammal. Aristoteles för först med att framföra denna tanke. Enligt tabula rasa föds barnet som ett oskrivet blad, som skrivs under barnets uppväxt.

File:Velazquez Sibyl Meadows Museum.jpgMicrosoft är på väg att “föda” Windows 8, vilket till stor del är ett nytt operativsystem med ett nytt användargränssnitt. Så på sitt sätt är Microsoft’s Windows 8, dess tabula rasa. Det är ett oskrivet blad, speciellt på plattor.

Vilka kommer att skriva på detta blad och forma Windows 8?

Visst kommer vanliga användare att göra en del, men det är vi utvecklare som kan göra mycket av detta. Genom våra appar kommer vi att fylla bladet och forma Windows 8 till vad det kommer att vara om några år. Vi har en stor möjlighet att påverka hur operativsystemet kommer att användas. Genom våra appar kommer vi att definiera vad man kan göra i Windows 8. Jag tänker speciellt på hur användargränssnittet kommer att utnyttjas och hur vi bygger våra appar för plattor.

Många har kritiserat filosofin om tabula rasa hos barnet. De anser sig ha bevisat att det genom bland annat gener redan finns sakerna skrivna på bladet som vi föds med. Så är det också med Windows 8. Det är inte ett helt nytt operativsystem utan byggt på en kärna som har utvecklats i mer än 20 år och det har funnits utvecklare som har under lika lång tid skrivit applikationer för det. Det finns en lång historia inom Windows.

Vissa av dessa saker är bra och vissa av dessa saker är dåliga. Den utmaning som många av oss som följt Windows under en lång tid har är att ta till sig det nya. Det är allting ifrån att det inte längre finns en startknapp till att en app inte körs om den inte syns.

Min utmaning till mig själv och till andra utvecklare är att våga tänka nytt. Våga utnyttja de nya fördelarna i plattformen, inklusive den nya affärsmodellen, till att göra ny underverk som vi tidigare inte har skådat.

Målningen heter Female Figure (Sibyl with Tabula Rasa) av konstnären Diego Velázquez