För någon vecka sedan var Jag var på ett event för startups som Sthlm Tech Meetup anordnade. Det var mycket välbesökt. Varje plats i lokalen, som rymde 300 personer, var upptagen. Här blandades unga och äldre, män och kvinnor, med den gemensamma nämnaren att de hade en passion för något, att de ville göra något nytt, något annorlunda och ibland till och med förändra världen.

För mig var detta som att komma in i en inspirationsbastu av sällan skådat slag. Att bara lyssna och se dessa människor gav mig verkligen en kick att tänka vidare och tänka nytt.

Många av dessa startups är helt beroende av vad den nya tekniken har möjliggjort under de senaste åren. Förut var den initiala kostnaden för att komma igång stor, nu är den å andra sidan mycket låg, ibland närmare noll. Det gör att man vågar testa, misslyckas, och testa igen.

Som anställd på Microsoft, gillar jag verkligen det som mitt företag gör för att hjälpa startups. Vi ger bort mjukvara och tid i molnet, vi hjälper med råd och resurser. Att få vara med och se svenska startups lyckas, med kanske lite hjälp av våra tekniska plattformar, är något som jag får energi av.

Grunden för alla startups är att nå ut till många och de nya molnplattformarna är perfekta för det. Microsoft Windows Azure, som fick väldigt bra omnämnande på eventet ovan, är ett av de starkaste alternativen. Jag tycker att du skall titta på det, även om du inte jobbar inom en startup.

Som utvecklare är det alltid bra att ha en serverpark till förfogande, när man behöver den. Det går att testa gratis och är man MSDN prenumerant så har man en massa tid att ta ut gratis.

Apropå tekniska plattformar, ni har väl uppmärksammat att vi nu har lanserat Visual Studio 2013, en riktig pärla bland utvecklingsverktyg. Detta gjorde vi den 13 november.

Till sist vill jag tack till er alla som var med på TechX och gjorde det lyckat. Jag personligen, utifrån keynoten, har insett att det är nog dags att ta upp träningen igen, dock ej boxning.

Tills vi hörs igen, kom ihåg att kod skall läsas många gånger mer än skrivas, så skriv vackert.

Dag König
Teknisk Evangelist, Microsoft