Hejsan!

Det var ett tag sedan. Men oroa er inte, allt är bra med mig. Jag har inte blivit bortrövad av utomjordingar eller varit inlåst i någon reality-såpa utan kommunikationsmöjligheter med yttervärlden. Det har snarare varit så att det har varit andra spännande saker som tagit min tid i anspråk, vilket har gjort att bloggningen hela tiden har fått stryka på foten.

Jag har tänkt prova ett lite nytt koncept på min blogg under en tid. Jag tänkte skriva en liten veckokrönika med saker som jag har tänkt på eller varit med om under den senaste tiden. Det kan vara både jobbrelaterat och ibland kanske av en lite mer personlig natur. Jag hoppas att både ni och jag gillar det.

Windows Phone Champ

Som några av er vet så jobbar jag på Microsoft och min interna titel är Windows Phone Champ. Att vara en "Champ" på Microsoft innebär att man har ett närmare samarbete med produktgruppen som utvecklar, i mitt fall alltså Windows Phone. Det innebär också att man får stor möjlighet att fördjupa sig genom att man nästan uteslutande jobbar med den produkten. Men man har också ett stort ansvar i detta och i mitt fall är det att utbilda utvecklare i Sverige att göra bra appar på Windows Phone. (Vilket är något som jag verkligen gillar.)

Ledigt jobb

Är det någon som vill börjar jobba på samma avdelning som mig så finns det just nu en öppen position som Developer Evangelist. (Du kommer då att sitta tio meter ifrån mig. Det kanske avskräcker dig, då kan jag flytta så vi sitter med några meters längre mellanrum. Så bli inte avskräckt av detta.)

Windows 8

Det stora för oss under de senaste två veckorna har varit Windows 8. Jag har väntat på Windows 8 Consumer Preview och en ny Slate-PC innan jag hoppade på. Och nu har båda sakerna infallit. Windows 8 rullar nu fint på min Samsung Serie 7 Slate och jag skriver detta inlägg på den i OneNote. Internt har många börjat dog-fooda (försvenskning av dogfooding) Windows 8. En effekt av detta är att många nu sitter och klickar på sina skärmar och undrar varför ingenting händer innan de kommer på att just den skärmen inte har någon touchfunktion.

Visual Studio och Windows Phone SDK

Jag har dock inte gått över till Windows 8 på min utvecklarmaskin än och det beror på att jag inte kan köra Windows Phone emulatorn i Windows 8. Låt mig kortfattat få beskriva hur Windows 8, Visual Studio 11 och Windows Phone SDK hänger ihop, så att man inte har några felaktiga förväntningar:

  • Om man vill testa att utveckla Metro Style Apps måste man installera Visual Studio 11 på Windows 8.
  • Man kan installera Windows Phone SDK på Windows 8, men det finns några saker som man måste tänka på för att få det att fungera. (Emulatorn kommer ej att fungera hur man än gör. Man kan naturligtvis köra emot en telefon direkt istället. Det fungerar.)

Läs mer här för en mer utförlig beskrivning av detta. 

Hur snabbt går det att utveckla för Windows Phone i jämförelse med andra plattformar?

Detta är en fråga som jag får rätt ofta och som verkligen är svår att svara på. Det är många faktorer som spelar in. Alltifrån verktygen till själva utvecklaren och typen av app som man skall skriva. Här är dock en kul video där man, sida vid sida, utvecklar en mycket enkel app, för Andriod, iOS och Windows Phone. Det kanske visar i alla fall på någonting.

(Själv ser jag det mer som något med underhållningsvärde än en riktig jämförelse.)

Årets Geek och att jag nu har skägg

Just nu håller jag på att testa att ha skägg. Det kliar, men jag känner mig lite som Leif Pagrotsky och han ser rätt vis ut i sitt skägg. (Några andra har sagt Adam Alsing.)

Om ni vill se hur jag ser ut så skulle jag rekommendera denna video där jag diskuterar årets Geek, tävlingen som Microsoft har för geeks.

Så, slå två flugor på en smäll, kolla om du skall anmäla dig eller någon annan till tävlingen och se mig i skägg. (PS. Jag är verkligen inte så dryg som det ser ut som. Jag iklädde mig en idoljuryroll.)

Till slut, min nya Kindle

Jag verkligen gillar min Kindle 3 (som har tangentbord) så det var med lite samvetskvall som jag i smyg köpte mig en ny Kindle Touch för två veckor sedan. Detta främst av två skäl:

  1. Jag använder tangentbordet väldigt lite
  2. Min Kindle 3 måste jag ibland starta om, vilket tar rätt lång tid, speciellt när man snabbt vill börja läsa

Folk har frågat mig om upplevelesen av min nya Kindle i förhållande till den gamla. Här kommer den:

Det känns som de är ungefär lika tunga och tyngden är väldigt viktig för en eboksläsare. Kindle Touch är något tjockare, men det är inget som stör. Fingeravtryck, finns där om man letar efter dem. Det är inget som ännu har stört mig i själva läsningen. Orginalskalet till Kindle Touch, som man måste köpa separat, gillar jag bättre än det som var orginalskal för Kindle 3. (Det luktar till och med bättre.)

Men som sammanfattning kan jag ändå säga att det känns som att de är likvärdiga när man väl läser en bok. Och det är väl det som är bra? Att det är boken och dess innehåll som avgör om upplevelsen av läsningen är bra eller dålig, inte på vilken apparat som man läser den på. PS. Jag läser just nu The Hunger Games Trilogy av Suzanne Collins. Har kommit till andra boken och den överraskar mig på ett spännande sätt.

Följ mig gärna på twitter: @buzzfrog och lämna gärna kommentar där eller här.