[Observer att detta ibland är mina tolkningar av information jag fått ifrån Microsoft, så kan det vara så att jag missuppfattat den. Var god och kontrollera detta själv också.]

På vilka mobila enheter kan man köra den nya version av SQL Server Mobile på, har varit en fråga som jag har ställt mig några gånger. Nu tänkte jag få klarhet i detta eftersom produkten äntligen är släppt. Följande gäller:

SQL Server 2005 Mobile Edition kan köras på enheter som har följande operativsystem installerade:

  • Windows Mobile 2003 Software for PocketPC
  • Windows Mobile 2003 Software for Smartphone
  • Microsoft Windows CE 5.0 (Jag antar att det inkluderar Windows Mobile 5.)
  • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition

Jag har idag en QTEK 8100, om jag tittar vad jag har installerat på denna så är det följande: Windows Mobile 2003 Second Edition. Det borde innebära att jag verkligen kan köra SQL Server Mobile på den. (Men jag har inte orkat testa.)

Se mer information här.

Hur är det med licenser till SQL Server 2005 Mobile Edition?

Man kan utveckla för den här databasen och sedan kopiera den fritt, inkluderad i sin applikation.
Om man kommer att koppla sin mobila databas direkt emot en annan SQL Server så behöver man kontrollera att man har rätt licens för det. Det kan alltså kosta lite pengar. Men observera att det naturligtvis är när man kopplar sig DIREKT emot den, alltså via synkronisering eller replikering eller dylikt. Om man använder sig av en Webbtjänst som man byggt själv så är det inga problem.

Se mer information här.