Jag lovade tidigare att berätta om relationen mellan Ivar Jacobson och VSTS (Visual Studio Team System). Ivar Jacobson är en legend inom programutveckling. Han är bland annat än av fäderna till UML. Läs mer om honom på Wikipedia.

Jag sade inte för övrigt att han också är svensk*.

Nu håller Ivar Jacobson (jag kan inte bara kalla honom Ivar) tagit fram en ny processmodell. (En av de vanligaste idag är RUP, vilket som sagt, han har haft ett finger med i.) Nu har han börjat på ett rent papper och byggt upp en ny processmodell som mer efterliknar de tankar som idag finns inom programutveckling. Namnet på den processen är Essential Unified Process. Den lanserades i somras.

Men vad har detta med VSTS att göra. Jo, Ivar Jacobson har förbundit sig att implementera denna process i VSTS. Detta kommer att bli ett viktigt tillskott bland de olika processer som redan idag finns i VSTS.

* En rolig anekdot. Ron Jacobs, som är en arkitekt på Microsoft och som gör många podcasts där han intervjuar folk, gjorde en podcast med Ivar Jacobson tidigare i år. I den pratade Ivar Jacobson om hur utvecklare vidarbefodrar saker till varandra muntligen. För att uttrycka detta så använda han följande engelska fras: Mouth-to-mouth. När han hade sagt detta var Ron tyst ett bra tag innan han till slut förstod vad Ivar Jacobson menade.