Azure Online Seminarium

Välkomna till Azure Online Seminariums sida för att dela inspelningar och annan information om denna seminarieserie.

Säsong 1

Datum Talare Ämne
2 okt Dag König
Microsoft
Introduktion till Azure
Vad är egentligen Azure. Hur skall jag kunna orientera mig bland alla tjänster?
9 okt Joachim Nässlander
Microsoft
IaaS / PaaS
Virtuella maskiner i Azure.
16 okt Alan Smith
Active Solution
Azure Service Bus
En avancerad köhanterare som är bland annat är central i kommunikation med Internet Of Things (IoT), men inte endast där.
23 okt Peter Bryntesson
Microsoft
Azure Mobile Services
En tjänst för både klienten (alla plattformar) och servern som gör det möjligt att skapa en avancerat backendsystem.
30 okt Magnus Mårtensson
Magnus Mårtensson Consulting
Azure Storage
Hur lagrar man data i Azure. Vi går igenom Tabeller, Blobbar, Köer och även DocumentDB.
6 nov Johan Åhlén
SolidQ
Azure Sql Databases
Vad är skillnaden mellan en SQL Server och en SQL tjänst?
13 nov Robert Folkesson
Active Solution
Azure Web Sites
Avancerade webbplatser med skalning och mycket annat.
27 nov Kristofer Liljeblad
Microsoft
Azure Redis Cache
Cachning är en central del i de flesta applikationer. Hur använder man sig av den bästa öppna källkodscachen i Azure.
4 dec Sten Sundblad
Sundblad & Sundblad
Mjukvaruarkitektur i Azure
Kräver molmplattformen att arkitekturen för våra applikationer behöver att förändras?
11 dec Björn Eriksen
Microsoft
Hur sparar man pengar genom att använda Azure?
Vad kostar och hur räknar man ut det i Azure?

 Säsong 2

Datum Titel Presentation
4 mars Fem saker att tänka på när man flyttar till molnet För att kicka igång denna säsong kommer Dag König och Magnus Mårtensson, som varje vecka träffar kunder som funderar på att flytta sin utveckling till molnet, ta upp några av de vanligaste frågeställningarna som kommer upp och också de vanligaste felen som kan vara bra att undvika.
Inspelning
11 mars Aerocrine – Astmakontroll på nya nivåer Aerocrine är ett svenskt Life Science-företag som utvecklar, tillverkar och säljer instrument för att hjälpa till med att diagnosticera om en patient har astma eller inte. De har ingått ett samarbete med Microsoft kring att skapa en molnbaserad lösning för att samla information kring instrumentens prestanda och hälsa i realtid, vilket i sin tur bidrar till att Aerocrine kan vara mer proaktiva i sin support och sina erbjudanden. Syftet är också att säkerställa att deras instrument underlättar för sjukhusens personal när det gäller att leverera den bästa möjliga hjälpen till astmapatienterna.
Tekniker som används är Azure Event Hub, Azure Stream Analytics, Azure SQL Database, Azure Bob Storage, PowerBI på Office365. Tekniker som finns med i planen och/eller idéstadiet involverar förutom redan nämnda tekniker dessutom Azure ML, HDInsight, Notification Hubs.
Inspelning
18 mars PartTrap – “The sky is not the limit” Med Parttrap Hosting du kan dra full nytta av molnet för dina Parttrap lösningar. Baserat på Microsoft Azure, Parttrap Synchronizer för säker integration av ERP-data och mycket mer.  Detta minimera ditt behov av infrastrukturinvesteringar för din e-handelslösning.
Inspelning
25 mars Collector – Azure för att leta upp bedrägerier och ta kontroll på betalningar Mobil backend för Betalkoll
Tack vare att Collector använder Azure Mobile Services för att driva sin fakturabetalnings-app får vi färdiga tjänster och ramverk för standardfunktioner och kan fokusera våra egna utvecklingsresurser på att bygga affärslogik och unika lösningar. Du får reda på vilka styrkor och svagheter vi ser med Mobile Services, varför vi valde .NET istället för Javascript och hur vi ser att detta hjälper oss att snabba upp processen att släppa fler appar.
Hittar bedrägerier med Azure
I takt med att Collectors volym på e-handel ökade så ökade också antalet bedrägerier. Istället för att fortsätta bygga ut befintliga regelverk så beslutade vi att ersätta det med en självlärande statistisk modell. Med höga krav på kort leveranstid och stora datamängder att hantera byggde vi hela systemet baserat på Azure-tjänster. Lyssna på hur vi använder Cloud Services, Servicebus och Worker Roles för att ta emot och hantera miljontals händelser.
Inspelning
1 april KMD Education ger stöd för alla lärare och elever i Danmark Active Solution har utvecklat KMD Education – https://www.kmdeducation.dk/ – ett utbildningssystem som vänder sig mot alla lärare och elever i grundskolan i Danmark och som hjälper lärare att strukturera och följa upp sina kurser. Lärare och elever kan enkelt komma åt en modern webbaserad tjänst direkt från dator eller surfplatta för att ta del av kursinformation och kursmaterial.
Några intressanta tekniska utmaningar och frågeställningar som det här projektet tacklade var:
Hybrid moln – lokalt lagrad data plus massiv skalbarhet i Azure för upp till 500 000 samtida användare. Hur använder man sig av Azure Web Sites för att hantera detta? Visual Studio Online, Belastningstester och Application Insight för att få en effektiv utvecklingsmiljö.
Inspelning
8 april Vi svarar på era frågor Dag König med kollegor kommer att den här gången svara på era frågor och diskutera problem och lösningar. Dessa frågor kan ställas ifrån er antingen direkt i mötet eller innan genom att maila dem till dagk@microsoft.com.
15 april Urb-it – Microservices i Azure urb-it är ett helt nytt sätt att handla. Lika bekvämt som att handla online, lika snabbt som att handla i butik.
Vi går igenom den Microservices-arkitektur i Azure för löskopplade och individuellt skalbara tjänster med tekniker som Azure Service Bus, Web API Self-Host, Cloud Services, Virtual Network och Notfication Hubs.
Inspelning
22 april Azure stödjer Nobelpriset när hela världen har ögon och webbläsare är inriktade på Sverige Nobel Media AB strävar efter att sprida kunskap om Nobelprisbelönade insatser och stimulera intresse för vetenskap. När nya Nobelpristagare ska tillkännages får den officiella webbplatsen, Nobelprize.org, en markant ökning av antalet besökare och man skalar då ut sin LAMP plattform i Azure.
Inspelning
29 april Solidify Solidify har hjälpt ett företag att flytta ut sin utveckling till Visual Studio Online från en lokal TFS. Bolaget kör sen tidigare Office 365och har kopplat ihop sitt Azure AD mot Visual Studio Online för att kunna använda sina domänkonton mot VS Online.
I samband med förflyttningen passade man på att strukturera om sina TFS projekt för att bättre få en bättre överblick över pågående arbete.
Nästa steg att är att sätta upp CI byggen mot Azure websites.
Inspelning