Jag har själv tagit på min utmaningen att räkna upp fem saker som jag älskar med Azure Websites. Det har inte varit lätt att välja mellan alla funktioner som finns i denna tjänst. Men efter en del överväganden har jag valt ut dessa fem. Jag har inte vågat att ranka dem inbördes, så listan är osorterad.

AUTOSKALNING

Man kan både välja storlek på maskinerna och antalet maskiner när man skapar en Azure Website. Det som gör detta extra bra är att man inte behöver ha antalet maskiner igång hela tiden. Genom autoskalning kan man kan be systemet att själv starta och stoppa maskiner efter den belastning som webbplatsen har. Detta gör att man kan både spara en hel del pengar och samtidigt vara förberedd på hög belastning.

WEBJOBS

Nästan alla webbplatser behöver något sätt att köra bakgrundskörningar som inte initieras ifrån ett webbanrop. Det kan vara allting ifrån att hämta information ifrån en extern tjänst för att spara den i databasen till att skala om bilder som ligger i en katalog. Detta och mycket mer kan man göra med hjälp av WebJobs. Dessa kan köras vid specifika tidpunkter eller hela tiden. De kan starta när meddelanden kommer på en kö eller när filer hamnar i en speciell katalog i Azure Storage. De är superenkla att skriva. Det är egentligen ett enkelt “console project” som man laddar upp i Azure WebSites.

DEPLOYMENT SLOTS

Ett vanligt problem med webbplatser är hur man skall uppdatera och testa dem i produktion. Med Azure Websites får man tillgång till flera deployment slots där man kan ladda upp en ny version av sin site. Denna kan sedan användas för att testa emot och också snabbt uppdatera webbplatsen som körs i produktion. Den stödjer A/B testning, vilket innebär att man kan låta en del av webbplatsens användare köra den nya versionen för att testa direkt i produktion.

HYBRID CONNECTIONS

I princip alla webbplatsen, förutom de mest enkla, behöver någon form av datalagring. Det enklast är att kunna ha denna funktion i Azure, primärt som en SQL Database, men ibland kan man inte detta av olika skäl. Datalagringen, databasen, behöver fortfarande köras innanför företagets brandvägg. Hybrid Connections är ett sätt att ändå kunna nå denna databas bakom brandväggen och detta utan att behöva skapa någon form av webbtjänst som exponerara denna. Det funkar så att man installerar ett program innanför brandväggen som man sedan registrerar i Azure. När man har gjort detta har man fått en förbindelse som sedan kan användas av Azure Websites för att komma åt databasen.

KUDU

Systemet bakom Azure Websites har samlingsnamnet Kudu. Det har bland annat ansvaret för möjligheten att använda sig av git och ftp för att ladda upp sina siter och mycket annat, inklusive att få en DOS-prompt så att man kan använda ett kommandofönster direkt i webbläsaren emot webbplatsens hårddisk. Det som är extra spännande är att detta system är öppet för att utveckla egna komponenter på. Det finns till och med en lista över komponenter som andra har skapat och som man kan installera i sin egen webbplats. Här är en introduktion hur man kommer igång med Kudu.